Sunday, 1 June 2008

Vartioitu

Kävelin taas kerran metroasemalta keisarillisen puiston läpi kotiin. Tänä iltana näin puistossa kolme poliisia, jotka haravoivat aluetta taskulampuilla. Mietin olikohan jotakin sattunut (yleensä poliiseja on vain yksi). Vastaan kävellyt poliisi sanoi ensin hyvää iltaa ja kehotti sitten olemaan varovainen.

Olen kuullut naisten sanovan usein, että on turvallista liikkua jollakin tietyllä alueella, koska siellä on poliiseja tai vartijoita. Silloin tulee ajatelleeksi, eikö vartija voi mukiloida ja raiskata yhtä hyvin kuin satunnainen pimeässä puistossa kulkeva tyyppikin.

Rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että intuition perusteella en pidä vartijoita kovin todennäköisinä raiskaajina (mitään oikeita faktoja minulla ei kylläkään aiheesta ole). Sen sijaan minun on helppo kuvitella vartijoiden syyllistyvän hieman toisenlaisiin rikoksiin.

Helsingissä näin kerran raitiovaunun ikkunasta, kuinka vartijantakkiin pukeutunut kaljuksi ajeltu korsto painoi mustaihoista miestä melko väkivaltaisesti maahan. Kukaan ohikulkija ei tuntunut edes harkitsevan asiaan puuttumista. Ajattelin, että olisi aika helppoa hankkia takki, jossa lukee ”vartija”, vaikka ei todellisuudessa olisikaan vartija (ei sikäli, ettenkö voisi kuvitella todellisen vartijankin hieman ylittämässä valtuuksiaan).

Viimeisen kymmenen vuoden aikana vartijoiden määrä Suomen katukuvassa on lisääntynyt. Minusta se on epämiellyttävää – tuntuu kuin eläisi poliisivaltiossa. Japanissa vartijoiden näkeminen ei häiritse samalla tavalla. Ehkä se johtuu siitä, että japanilaiset vartijat tervehtivät todella kohteliaasti ja kumartavat vaikka olisin pukeutunut miten huonosti (jopa Guccin ja Louis Vuittonin liikkeissä, joissa kaikille lienee ilmiselvää etten varmasti osta mitään). Suomessa vartijat tuntuvat joskus kuvittelevan olevansa vartioimansa alueen hallitsijoita. Myymälävartijoilla on usein naamalla ”Yritäpäs vain varastaa jotakin ja joudut minun kanssani tekemisiin” –ilme. Täällä vartijat ovat enemmän kuin osa kauppojen palveluhenkilökuntaa (mikä näkyy käytöksessä).

1 comment:

Anonymous said...

Mä mietin taannoin tota katukuvassa näkyvien vartijoiden määrää ja luulen, että Suomessa sen kasvu ei oo pelkästään sitä että niitä olisi tullut lisää -ainahan niitä on kaikissa kauppakeskuksissa ja metroasemilla ym. ollut- vaan enemmän sitä et kun lähivuosina niiden ala on järjestäytynyt muutamaan isoon vartiointiketjuun niin ne on myös helpommin havaittavissa, koska ne securitaksen ym. uniformut tunnistaa.

Enemmän kuin se aina yrmeä väkivallan ammattilainen, mua häiritsee se näkymätön vartiointi. Oli täysin absurdia, kuinka monta valvontkameraa mahtuu Helsingissä Manskulle matkalla Sokokselta Stokkalle.