Thursday, 31 January 2008

Lomalla!

Joskus vuosia sitten kävin sisareni kanssa katsomassa kissanäyttelyä. Väenpaljous ja huomion kohteena oleminen stressasivat kissoja, ja ne piiloutuivat tyynyjen alle häkeissään. Täällä asuntolassa on välillä tuntunut siltä kuin olisin yksi niistä kissoista. On ollut sellainen olo kuin minua tarkkailtaisiin jatkuvasti, ja siksi olen eristäytynyt huoneeseeni ja vältellyt yleisiin tiloihin menemistä.

Meille sanottiin syyskuussa orientaatiossa, että lähes kaikki saavat talvella jonkinasteisen masennuksen. Olen ollut joulukuussa ja tammikuussa aika alamaissa ja tympiintynyt Japaniin (mikä lienee näkynyt blogistakin). Nyt on kuitenkin alkanut tuntua paremmalta (pitänee koputtaa puuta). Kävelin tänään pimeän tultua keisarillisessa puistossa. Tuntui hyvältä ajatella, että takana on nyt kokonainen lukukausi ja että olen oppinut pirun paljon japania. Kotimatkalla katselin kahviloita, joihin en ollut koskaan ennen kiinnittänyt huomiota. On ihana olla lomalla (nukuin tenttiuupumusta pois ja pääsin tänään ylös sängystä joskus kahden jälkeen iltapäivällä).

Päätin palkita itseni matkalla Okinawalle. En malttanut odottaa että naapurin tyttö tulisi kotiin, vaan varasin liput omatoimisesti japaninkielisiltä sivuilta. Jouduin soittamaan pari kertaa matkatoimistoon, mutta kaikki meni (koputan taas puuta) ihan hyvin ja ymmärsin suunnilleen mitä minulle sanottiin, vaikka virkailija puhui keigoa (suomeksi kohteliaisuuspuhetta). Olen itseeni tyytyväinen. Pitää toivoa että onnistun vielä maksamaan liput huomenna, niin olisi jotakin mitä odottaa. Ja kun palaan Kiotoon, ilmat lämpenevät pikkuhiljaa ja sitten onkin kohta kirsikankukkia...

*

Kun tulin Japaniin, minua ärsytti se että kohdeltiin kuin lasta. Olisi tehnyt koko ajan mieli sanoa, että olen melkein kolmekymppinen ja pärjään kyllä. Eilen kävin syömässä kanssani samassa kurssilla opiskelleen kuusikymppisen taiwanilaisen naisen luona (hieno ihminen ja ihanaa ruokaa mutta ikkuna oli koko ajan auki emmekä minä ja italialainen kaverini kehdanneet sanoa että jäädymme).Emäntämme kertoi, että hänen tullessaan Kiotoon yliopiston toimistotädit olivat sanoneet olevansa kovasti huolissaan, koska niin vanhalle ihmiselle voi olla vaikeaa sopeutua uuteen ympäristöön... Se vahvisti epäilykseni siitä, että Japanissa ylihuolehditaan kaikista, iästä ja elämänkokemuksesta riippumatta.

3 comments:

Anonymous said...

Onnittelut lukukauden päätöksestä, eiköhän se pahin vaihe ole nyt ohi! Mä muistelen joskus jonkun kirjoittaneen, että gaijinien tunnetila Japanissa asuessaan menee yleeensä järjestyksessä kulttuurishokki, ihastus, normalisointi, ärsytys, koti-ikävä/masennus ja lopulta hyväksyntä. Aika suoraviivainen, mutta tuntui pitävän sun tapauksessa ainakin osittain kutinsa?

Hyvää lomaa joka tapauksessa!

Kaisa said...

Juu, ilmeisesti nää menee vähän sillä tavalla että kukaan ei etukäteen usko esim kärsivänsä masennuksesta talvella, mutta kaikki saavat sen kuitenkin.

Toinen johon ihmiset eivät yleensä etukäteen usko on paluushokki, mutta sen jo kerran kokeneena tiedän mitä odottaa...

joy said...

Oma kokemukseni Japanista: ihastus, normalisointi, parin vuoden kohdalla ärsytys/ kulttuurishokki/ masennus ja koti-ikävä yhtäaikaisesti ja välillä painotusta vaihdellen, kolmannen vuoden paikkeilla hyväksyntä. Tai jotain sinnepäin.

Suomeenpalaamisshokkia olen pelännyt jo jonkin aikaa aika kohtuuttomasti. Että kai näissä vähän vaihtelua piisaa. :-)

Papujenheittelyseremoniasta muuten: niin ne tavat muuttuvat joo. Juuri hetki sitten uutisoitiin Yokohamalaisesta temppelistä joka oli lopettanut koko homman koska ihmiset tuppasivat kaatuilemaan ja vahingoittumaan ryntäillessään papujen perässä:
http://mdn.mainichi.jp/national/news/
20080129p2a00m0na023000c.html
(linkki katkaistu että mahduisi)