Saturday 29 December 2007

Havaintoja Tokiosta

Juliste puistossa: sinitaivas, muutama pilvenhattara, lehmiä vehreällä laitumella. Teksti:

"Beautiful earth.
Pure water,
Clean air...
The all is our source.
Having us,
Smoking with a manner."

Kuvan alareunassa on hyvin pieni teksti, jossa kehotetaan lopettamaan tupakointi koska se on ympäristölle haitallista ja muutenkin pahasta. Toisaalla apteekin (jonka oven yläpuolella lukee isoin kirjaimin "DRUGS") hyllyt on nimetty sisällön mukaan: Cigarettes, Internal Medicine, Pain Relever [sic], Women's Hygiene...

*

Lifeplanner-ohjelmalla voi tehdä elämänsuunnitelman. Se on taulukko, jonka jokainen sarake vastaa yhtä suunnitelman tekemisestä kulunutta vuotta. Riveillä ovat suunnitelman tekijä itse ja tämän perheenjäsenet (vanhemmat, aviopuoliso, lapset). Jokaisessa ruudussa lukee, kuinka vanha kyseinen henkilö on kyseisenä vuonna ja mitä merkittävää tämän elämässä on suunniteltu tapahtuvaksi silloin (osa vuosista on tyhjiä ja osa tapahtumista kattaa useita vuosia). Alimmaisessa sarakkeessa ovat koko perhettä koskettavat tapahtumat kuten uusien autojen ja asuntojen ostaminen (lähes kaikki Life Planiin merkittävä luonnollisesti liittyy rahankäyttöön).

Ohjelmassa on esimerkkiluontoisesti neljän kuvitteellisen henkilön Life Planit. Kahden lapsen isän Life Planin merkittävimmät menoerät liittyvät lasten koulutukseen: molemmat yksityiseen päiväkotiin, yksityiseen kouluun ja yksityiseen yliopistoon (molemmille on merkitty pääaineeksi "humanities"). Lisäksi suunnitelmaan on kirjattu, että vanhempi lapsista menee naimisiin 27-vuotiaana, nuorempi 28-vuotiaana.

Naimisissa olevan lapsettoman miehen Life Plan puolestaan nostattaa merkittävän ongelman: millä rahoilla vaimo elää miehen kuoltua? Ohjelma ehdottaa suunnitelmanmuutosta. Mikäli pariskunta käy vuosittaisen matkansa sijasta ulkomailla vain viiden vuoden välein ja lisäksi vaihtaa autoa hieman harvemmin, vaimo voi viettää vanhuutensa päivät Välimerellä, missä on jo aiemmin asunut miehensä kanssa (syynä tämän työkomennus).

Morbidi uteliaisuus saa minut tarkistamaan, kuinka pitkälle Life Planit jatkuvat. Yleensä noin suunnitelman tekijän 89. ikävuoteen asti. Hautajaiskustannuksia niihin ei ole merkitty (eikä sivunmennen sanottuna esim. vanhempien kuolinvuosiakaan).

*

Vanhempi pariskunta istuu viinibaarin lämmitetyllä terassilla. Muuten tämä voisi olla Euroopassa, mutta pariskunta (japanilainen, tietysti) tuijoittaa minua hyvin avoimesti ja tarjoilijan (joka kaataa parhaillaan viiniä vanhan naisen lasiin) kasvoja peittää valkoinen hengityssuojain.

1 comment:

tiirikka said...
This comment has been removed by the author.