Saturday 14 June 2008

Hengitysmaski



Oppimateriaalista poimittua:

Hän meni pomon kanssa naimisiin ja kutsuu nyt työpaikalla vaimoaan ’osastopäälliköksi’.


Epäterveet elintavat kostautuivat. Vilustuin. Nyt pidättäydyn jo toista päivää käyttämästä ilmastointilaitetta, vaikka lämpömittari näyttää 27 astetta sisällä. Harkitsen, josko ostaisin jonkinlaisen tuulettimen. Kuulemma niiden käyttäminen on terveellisempää kuin ilmastointi.

Täällä Japanissa on sellainen tapa, että sairaana käytetään hengitysmaskia, ainakin jos liikutaan julkisilla paikoilla. Periaatteessa tämä tehdään, jotta ei tartutettaisi muita. En kuitenkaan usko, että maski on kovin tehokas keino tartunnan estämiseksi, etenkään kun se yleensä otetaan pois syödessä. Sairaus ei myöskään estä ihmisiä esim. ottamasta ruokaa yhteiseltä lautaselta omilla puikoilla (en usko, että useimmille tulee edes mieleen, että taudinaiheuttajat voisivat levitä syömäpuikoista). Olen myös kuullut taistelulajiharrastajista, jotka ottavat maskin pois treenien alkaessa ja laittavat sen takaisin päälle poistuessaan dojolta. Olen tullut siihen tulokseen, että maski on pohjimmiltaan vain jonkinlainen kohtelias ele tai tapa ilmaista rituaalista epäpuhtautta.

En itse käytä maskia, sillä se ahdistaa minua. Joskus viitisentoista vuotta sitten heräsin leikkauksen jälkeen, ja koko vastapäinen seinä huojui. Kellossa oli pitkät viisarit, jotka naksuivat. Jokin esti minua hengittämästä. Yritin repiä sitä kasvoiltani. Valkoisiin pukeutunut hahmo veti käteni pois, hymyili vallankäyttöhymyä.

Pidän maskia tehottomana ja melko tarpeettomana, mikä on minusta riittävä syy olla käyttämättä sitä. Silti vähän hävettää, tulee jopa syyllinen olo. Kun minulla oli viimeksi flunssa (lokakuussa), en kehdannut kertoa siitä paikallisille, koska pelkäsin että joutuisin käyttämään maskia. Samaa teeskentelystrategiaa käytän nytkin. Varmaan turha mainitakaan, että etenkin koulussa on raskasta esittää tervettä, kun päätä jomottaa ja kurkku on kuin olisi hiekkapaperia niellyt.

Kun syksyllä selitin tätä dilemmaani saksalaiselle ystävälleni, tämä sanoi painokkaasti: ”You are a European. You don’t have to wear the mask.” Kun ajattelen asiaa tarkemmin, en ole nähnyt kenenkään eurooppalaisen käyttävän maskia. Amerikkalaiset sitä vastoin käyttävät sitä, ainakin koulussa. Amerikkalainen kaverini olikin sitä mieltä, että minun olisi paras käyttää maskia vaikka se tuntuisikin ikävältä: ”Otherwise people will think badly about you.”

Kokemukseni mukaan eurooppalaiset ymmärtävät ja huomioivat kulttuurieroja yleensä paremmin kuin amerikkalaiset. Hengitysmaskin suhteen tilanne on kuitenkin toinen. Ehkä se johtuu siitä, että amerikkalaiset ovat tottuneempia alistumaan ylhäältä annettuihin sääntöihin miettimättä onko niissä järkeä vai ei. Euroopassa sääntöjen rikkomisen ehkä katsotaan useammin edustavan kykyä kyseenalaistaa ja ajatella itsenäisesti (mitä pidetään hyvänä asiana).

Lisäksi hengitysmaski tuntuu sopivan yhteen amerikkalaisille ominaisen hysteerisyyden kanssa. Sen ajattelumallin, jossa useimmat asiat ovat vaarallisia, kaikki normista poikkeava on huolestuttavaa ja olet alkoholisti, jos juot kolme kaljaa päivässä. Mieleen tulee eräs amerikkalainen ystävä, joka poikkeuksetta sanoi ”Smoking is so bad” aina sytyttäessään savukkeen (huolimatta siitä että poltti askin päivässä – tai vastoinpäin) ja joka aloitti kaikki ihmissuhdetarinansa: ”I feel like such a big slut.”

3 comments:

joy said...

Maskin kolme kiistamatonta etua: se lammittaa ja kosteuttaa sisaanhengitettavaa tuotetta. Oon kayttanyt maskia jopa vaelluksella kylmassa nukkuessa, tosi nappara. Estaa pahimpien parskahdyksien leviamisen naapurien naamoille. Ja viimeisimpana, ei suinkaan vahaisimpana: maski paassa voi junassa rauhassa antaa .... liemien valua nenasta ylahuulelle! Ruuhkajunassa ei aina ole tilaa siirtaa nenanniistokatta ja vaikka oliskin niin eihan se niin sopivaa ole.

joy said...

Oho neljas unohtui: maskin suojassa voi irvistella salaa.

Kaisa said...

Irvistely kyllä on kiistämätön etu (sen vuoksi voisi jo alkaa käyttää maskia terveenäkin)!

Aloin tässä miettiä, että japanilaisten näkökulmasta sääntöjen noudattamatta jättäminen on varmaankin piittaamatonta ja itsekästä. Esim se, että en vie poissaololomakkeita, varmaan tuntuu hirvittävän välinpitämättömältä ja aiheuttaa huolta toimistoihmisille. Mutta minulla ei kyllä ole voimia ylittää kulttuurieroa tässä asiassa!