Tuesday 3 June 2008

Sadekausi

Ilmeisesti sadekausi on nyt virallisesti alkanut täällä Kinkin alueella. En valita, ainakaan jos ilmat pysyvät mukavan viileinä kuten tänään. Sitä paitsi vuoret ovat käsittämättömän kauniita kun niitä ympäröi usva. Ihmetyttää, miten oikein tulen sopeutumaan Suomeen (vaikka en aina ihan tiedäkään, olenko sopeutunut tänne Kiotoon). Tulee ikävä kukkia ja vuoria ja pieniä kahviloita, joissa on puiset liukuovet.

*

Brownin ja Levinsonin mukaan kohteliaisuus rakentuu usein epäsuorista (ei-kirjaimellisista) ilmauksista. Kun Euroopassa kysytään ”Oletko jo syönyt lounasta?” päämääränä ei yleensä ole informaation hakeminen, vaan viesti siitä että haluaa lounaalle puhekumppanin kanssa. Kiinassa sama kysymys on yleinen tervehdys (hieman samantapainen kuin ”Mitä kuuluu?”), jossa ei ole ihmeemmin kätkettyjä merkityksiä. Olin kuullut tästä jo ennen Japaniin lähtöäni, mutta en ollut käytännössä sisäistänyt kuulemaani. Kun kiinalaiset kysyivät, olenko jo syönyt lounasta, ehdotin yhdessä syömään menemistä ja häkellyin kun minulle vastattiin: ”Olen jo syönyt.”

*

Saan tehdä sosiolingvistiikan ryhmätyön yksin, koska kukaan muu ei ollut kiinnostunut samasta aiheesta (sukupuolittuneisuudesta kielenkäytössä ja sen vaikutuksista (epä)tasa-arvoon) kuin minä. Voi kuinka olenkaan onnellinen (ja innostunut – nyt pitäisi vain pitää mielessä että kyseessä on essee, ei esimerkiksi gradu tai edes seminaarityö, eli aihe pitäisi osata rajata niin fiksusti ettei se vie kaikkea aikaani)!

No comments: