Saturday 27 October 2007

Väsynyt (unettomuutta)




Jos bileet alkavat klo 19, se tarkoittaa Japanissa sitä, että paikalle saavutaan viimeistään klo 19:15. Myöhemminkin tuleminen toki käy päinsä, mutta silloin olisi hyvä etukäteen ilmoittaa myöhästyvänsä. Yleensä bileet päättyvät vähän yhdentoista jälkeen, kun viimeiset junat lähtevät. Lauantaina yksi kiinalainen tyttö taivasteli, että voinko varmasti juoda kokonaisen tölkillisen kaljaa ja olenhan varmasti kunnossa sen jälkeen.

*

Viikko sitten vietin maanantai-illan tuossa jonkin matkan päässä, Kuramassa. Siellä oli Hi-matsuri, eli paikallisen shintopyhätön tulijuhla. Vähäpukeiset miehet kantoivat valtavia soihtuja ja karjuivat tervehdyksiä jumalille. Tunnelma oli tietyssä mielessä primaalisempi kuin muissa matsureissa, joita olen nähnyt. Muistan kuulleeni ja lukeneeni, että shintolla (ja erityisesti matsuri-juhlilla) olisi yhtymäkohtia balilaiseen kulttuuriin. Helppo uskoa.

Juhlan jälkeen kulkueeseen osallistuneet miehet pääsevät pyhättöön juomaan viinaa. Olisin halunnut ottaa kuvan, jossa miehet sytyttävät savukkeitaan pyhässä tulessa. Mutta oli vähän liian pimeää eikä kännykässäni oleva kamera ole maailman laadukkain. Lisäksi muutaman kuvanottoyrityksen jälkeen tuli sellainen olo, että miehet katsovat minua pahasti (luultavasti omaa vainoharhaani, mutta...).

*

Olen niin hirvittävän väsynyt koko ajan. Riisin sadonkorjuu jäi väliin, ja se harmittaa. Mutta kaikkea ei voi jaksaa.

No comments: