Tuesday 20 May 2008

Ajatusjuna

Näin unta junasta (sen nimi oli train of thought) johon mennessä kysyttiin, kuinka usein (ja paljon) juo alkoholia, mitä lääkkeitä syö, kuinka monta savuketta polttaa päivässä ja niin poispäin. Näiden tietojen perusteella laskettiin, kuinka paljon elämää vielä olisi jäljellä, ja sitten juna kulki sen matkan metrotunnelissa. Menin tänään salille.

*

Amerikkalainen tuttava kertoi japanilaisesta tytöstä, joka oli nukkunut yläasteikäiseksi asti samassa vuoteessa vanhempiensa ja kahden veljensä kanssa. Ilmeisesti sellainen ei ole Japanissa tavatonta. Kertomukseen yhdistyi tietysti järkyttynyttä oudoksuntaa (on kuulemma vaikea käsittää, miten tytön pikkuveljet ovat saaneet alkunsa). Minuun iski voimakas halu puolustaa japanilaista kulttuuria. Samassa vuoteessa nukkuminen tuskin on haitallista. Kaikki ihmisethän tarvitsevat fyysistä läheisyyttä.

Aika monet tuttavani valittavat koko ajan pienimmistäkin kulttuurieroista ja siitä, kuinka japanilaiset tekevät asioita ”väärin”. Olin kuvitellut, että täysin erilaiseen kulttuuriympäristöön joutuminen saisi ihmiset myös näkemään omaa kulttuuriaan hieman uudessa valossa ja kyseenalaistamaan sen konventioita. Toisinaan tuntuu, että nämä tulevat vain nurkkakuntaisemmiksi (ja tämä minulta, joka juuri valitin, että kulttuuriero tuntuu joskus muodostavan ylittämättömän kuilun...). On myönnettävä että täällä on rankkaa, mutta välillä ihmettelen mitä järkeä on tulla Japaniin välttelemään (tai ylenkatsomaan) kaikkea japanilaista. Kaipaisin enemmän avarakatseisuutta asioissa, jota eivät vahingoita ketään.

Jenkki mainitsi vielä, että Yhdysvalloissa vauva yleensä saa syntymästään asti oman huoneen (kyynisenä ihmisenä minun teki mieli huomauttaa että alemmissa yhteiskuntaluokissa näin tuskin on). Tämä kuulostaa niin epäkäytännölliseltä, että sitä on vaikea uskoa. Toisaalta muistan nähneeni amerikkalaisia elokuvia, joissa äiti nousee vuoteesta ja ryntää toiseen huoneeseen kuultuaan vauvan itkun. Minusta tuntuu paitsi käytännölliseltä, myös luonnolliselta että vauva nukkuu äidin (tai kenen tahansa joka sitä hoitaakin) vieressä.

1 comment:

/mek said...

Samassa vuoteessa tarkoittanee tässä kontekstissa "samassa huoneessa vierekkäin ladotuilla futoneilla" joka todellakaan ei ole mitenkään kummallista.

Tämän toteamiseksi ei tarvitse kuin katsoa pätkä japanilaista animaatiota, niissähän aina koko perhe nukkuu futoneilla rinnakkain.

Itse olen havainnut, että tuota erilailla kuin kotona siis huonommin -ajattelua harrastavat eniten juuri nuo amerikkalaiset ystävämme. Kukaan muu ei tosin pystynekään asumaan täällä toistakymmentä vuotta oppimatta lausettakaan japania tai aterioimalla aina McDonaldsilla.