Sunday 4 November 2007

Yliopisto ja moraali

Japanilainen naapurinikin inhoaa kanrinin-tätiä, suurin piirtein samoista syistä kuin minä. Ei se tietenkään kovin yllättävää ole - harvemmin kai ihmiset valvonnasta pitävät. Kun aihe tuli puheeksi, kysyin samalla, miten Halloween-bileisiin saatiin lupa tuoda miehiä. Kuulemma lupaa voi anoa, jos on järjestämässä tapahtumaa, johon tulee paljon ihmisiä. Asukkaat pyytävät lupaa kanrinin-tädiltä, joka sitten vuorostaan anoo lupaa yliopistolta (joka on viime kädessä vastuussa asuntoloista).

Kokonaisuudessaan tämä sotii kaikkia niitä ideaaleja vastaan, jotka minulla on yliopistosta instituutiona ja sen tarkoitusperistä. Yliopiston tehtävä (koulutuslaitoksena) ei ole tukea vallitsevaa arvojärjestelmää, vaan opettaa kriittistä ajattelua. Mutta kaiketi se täällä Japanissa riippuu hyvin paljon yliopistosta. Ja tietysti saman instituution sisälläkin on erilaisia opettajia, ihan samoin kuin kaikkialla muuallakin.

*

Muissa uutisissa - japanilainen kulttuuri on menettänyt uutuudenviehätystään jo siinä määrin, että olen alkanut odottaa Osakassa järjestettävää eurooppalaisen elokuvan festivaalia.

No comments: