Monday 25 February 2008

Alusvaatevallankumous

Hiljattain silmiini osui japanilaisen tavaratalon alusvaatekatalogi. Mallien asennot olivat huomattavasti eroottisempia kuin suomalaisissa alusvaatemainoksissa. Itse alusvaatteita tuskin löytäisi suomalaisesta tavaratalosta (seksikaupasta ehkä, mutta ei kaikkia välttämättä sieltäkään). Mainittakoon esimerkkinä alushousut, joissa oli vaaleanpunaista turkista. Katalogin hepenet oli jaoteltu baddo garu (bad girl) ja guddo garu (good girl) -tyylisiin. Ironisesti alushousuista käytettiin termiä sanitary shorts (sitä ei ollut japanisoitu, vaan se oli kirjoitettu sellaisenaan, latinalaisilla kirjaimilla englanniksi).

Japanilaiset tytöt ohittivat mustat alusvaatteet (joita minä olisin voinut ostaa) tylsinä. Sen sijaan valkoiset alusvaatteet, joissa oli mustia pilkkuja ja vaaleanpunaista pitsiä, olivat kawaii, söpöjä. Punaiset alusvaatteet taas olivat liian rivoja. Aika kulttuurisidonnaista varmasti, mistä pitää. Asuntolamme italialaisen mielestä leopardikuvioiset alusvaatteet olivat kaikkein parhaita.

Yksi japanilaisista tytöistä (21-vuotias) selaili katalogia ja kikatteli. Puheiden perusteella vaikutti siltä, ettei tyttöparka ollut koskaan ennen nähnyt stringejä. Hän myös kummasteli, miksi kukaan haluaisi käyttää katalogiin listattua pientä harsohametta - siitähän näkyy läpi kaikki. Katalogin viimeiset sivut oli varattu sisäkkö- ja sairaanhoitaja-asuille. Nähdessään ne tyttö hihkaisii iloisesti: "Eiväthän nuo ole alusvaatteita, nuo ovat aikuisten leikkiasuja!" Aina en ole varma, mikä on aitoa lapsellisuutta ja mikä teeskenneltyä viattomuutta (tai edes mikä niiden ero on).

Venäläissyntyinen tyttö kertoi valitsevansa rintaliivien värin niin että se sopii muihin vaatteisiin (olettaen että olkaimet näkyvät paidan alta tai kaula-aukosta). Niinhän me Euroopassa yleensä teemme (ainakin jos jaksamme olla huolellisia).Japanilaiset hämmästelivät ja sanoivat että aika fiksua mutta en ole koskaan tullut itse ajatelleeksi. Eivät kai, kun Japanissa ei ole tapana esitellä rintsikoita. Spagettiolkainmekkojakin pidetään yleensä T-paidan päällä. Jos paidassa on avoin kaula-aukko, sen alle sitävastoin laitetaan muiden vaatteiden kanssa yhteen sopiva alustoppi, jonka pitsireuna yltää monesti solisluun kuoppaan asti.

Alusvaatekatalogia silmäillessä tuli mietittyä sitä, kuinka tämä yhteiskunta on toisaalta ihan hirveän konservatiivinen, mutta kuinka seksi on toisaalta paljon näkyvämmin katukuvassa kuin Suomessa. Yliopiston kirjasto on täynnä nuoria naisia todella lyhyissä hameissa ja piikkikorkosaappaissa, eivätkä seksibaarien sisäänheittäjät emmi huudella kadulla potentiaalisille asiakkaille. Mutta ei siinä tarkemmin ajateltuna taida olla mitään ihmeellistä. Myös Tsekissä (missä vietin puoli vuotta keväällä 2004) ollaan seksuaalisuuden suhteen konservatiivisempia kuin Suomessa, mutta mainoksissa näkyy enemmän paljasta pintaa. Monesti konservatiiviseen kulttuuriin liittyy epätasa-arvoisuus ja kaksinaismoraali. Se, että naisia halutaan "suojella" on usein kääntöpuoli sille, että nainen (miehiä eroottisissa asetelmissa näkee täällä harvoin) todellakin nähdään seksiobjektina.

No comments: