Saturday 23 February 2008

Naisten hommaa

Tänään on tuullut julmetusti, puut heiluivat edestakaisin. Ajattelin ensin, että ne näyttivät vappuhuiskilta, mutta tajusin sitten että oksat ovat kuin keuhkoihin menevät verisuonet. Myöhemmin iltapäivällä alkoi tulla lunta (täällä minä istun sähköhuopaani kääriytyneenä ja kadun, että menin sanomaan mitään keväästä - lämpömittari näyttää 14 astetta). Mitä kiinalainen runoilija sanoikaan luumunkukista?

*

Japanissa suurin osa sukellusopettajista on naisia. Kuulemani mukaan Japani on myös ainoa maa maailmassa, jossa yli puolet sukellusharrastajista on naisia. Ehkä se liittyy perinteisiin. Ama-sukeltajat, jotka ovat sukeltaneet merestä ruokaa ja helmiä, ovat kautta aikojen olleet naisia. Käytäntönä on ollut, että mies ohjaa venettä ja vaimo sukeltaa. Tätä on perusteltu sillä, että naisen fysiologia sopii paremmin sukeltamiseen (naisen ruumiissa on enemmän rasvaa, mikä auttaa pysymään lämpimänä vedessä).

Voisin kuvitella jonkun feministisen teoreetikon sanovan, että vaarallinen työ teetetään naisilla, koska näiden katsotaan olevan uhrattavissa. Toisaalta uskoisin, että kulttuuriympäristössä, jossa naiset suorittavat elannon hankkimiseen liittyvän taitoa vaativan ja vaarallisen työn, näiden arvostus melkein pakostakin nousee. Käsittääkseni etniset yhteisöt, joiden pääasiallisena elinkeinona on ollut sukeltaminen, ovat olleet verrattain tasa-arvoisia suhteessa muuhun Japaniin.

*

Näin tänään kahvilassa kolmen tytön seurueen ja ajattelin että ovatpa suomalaisen näköisiä. Ei aikaakaan, kun yksi jo sanoikin selvällä suomella: "Mä vaan haluaisin jonkun, joka nukkuisi mun vieressä."

*

Kyltti tienvarressa Okinawalla: Man working 80 m ahead

No comments: