Saturday 26 April 2008

Liikuttava kohtaus




Perjantain viimeinen luento on pääasiassa kielioppiin keskittyvää japanin kansainvälisen taitotasokokeen preppausta. Koska kurssi on vaativa (niille, joille se mitään sanoo: nooryokushikenin ikkyu), siellä käy paljon kuunteluoppilaita. Kurssia opettava S-sensei on itse sanonut, että se on viisainta kuunnella kaksi kertaa.

Eilen H-sensei tuli luennon päätyttyä saliin ja sanoi että nyt on ikäviä uutisia. Vaikka S-sensei on aiemmin sanonut, että kaikki ovat tervetulleita luennolle, hiljattain pidetyssä kokouksessa on päätetty että vain kurssille ilmoittautuneet saavat kuunnella luentoa. Suunnilleen itkua vääntäen H-sensei sanoi, että hän ja S-sensei ovat todella pahoillaan ja että hän yksittäisenä opettajana vastusti tätä päätöstä, mutta näin kokouksessa kuitenkin päätettiin. Ja että tuntuu hirveältä kieltää opiskelijoita tulemasta luennolle, jos nämä kerran haluavat oppia.

Itse olen ilmoittautunut kurssille, mutta liikuttava kohtaus yhtä kaikki. Etenkin, koska minulla on sellainen käsitys, että japanilaiset harvemmin ilmaisisivat julkisesti erimielisyyttään työyhteisössä tehdyistä päätöksistä.

En voi olla ihailematta H-sensein ja S-sensein omistautuneisuutta. Sitä toivoisi, että itsellä voisi olla joku asia, jonka kokisi samalla tavalla tärkeäksi kuin nämä opettajat opettamisen.

*

H-sensei on myöhemmässä keski-iässä oleva pieni nainen, jolla on ampiaisvyötärö, jakkupuku, korkokengät ja hyvät sääret. Ja vankka opetuskokemus, käsittämättömät pedagogiset taidot ja kyky saada huomiota käyttämättä minkäänlaista auktoriteettia (näennäisesti). Eräs brittiläinen opiskelijapoika sanoi H-senseitä seksikkääksi, enkä oikeastaan ihmettele miksi. Eikä yhtään yllättäisi, vaikka ne hameet ja kengät olisi tarkkaan valittu huomion saamiseksi. Olen joskus lukenut kristityistä naisista, jotka kävivät Suomen vankiloissa tekemässä käännytys- ja sosiaalityötä (joku oli erityisen kuuluisa, olen unohtanut nimen). Kuvittelen heille H-sensein olemuksen – yhdistelmän lujaa, haurasta, konservatiivista ja laskelmoidun seksikästä.

No comments: