Sunday, 27 April 2008
Kaljaa ja voileipiä
Kun meillä, tyttöjen asuntolassa, on joku tapahtuma jonka yhteydessä tarjotaan päivällistä, se tarkoittaa kuutta eri ruokalajia ja jälkiruoaksi kahta kakkua ja suklaakuorrutettuja mansikoita. Kun tuossa vastapäisessä talossa, poikien asuntolassa (siinä jossa saa polttaa parvekkeella), luvataan päivällinen illanvieton yhteydessä, se tarkoittaa lämpimiä voileipiä (joita riittää yksi kullekin syöjälle) ja kaljaa. Ja sanatonta sopimusta siitä, että joko tuodaan omat eväät tai syödään ensin kotona.
Rehellisesti sanottuna oman asuntolamme ruokaillanvietot ovat alkaneet ahdistaa minua niin paljon, että en nykyään enää käy niissä. Ideana on se että laitetaan yhdessä ruokaa. Ensimmäiseksi kysytään että mitäs sinä aiot tällä kertaa valmistaa. Sanon, että minulla ei ole mitään omaa ideaa, mutta voin kyllä auttaa kunhan kerrotte minulle, mitä tehdä. Illan päätteeksi minulta kysytään kymmenen kertaa, voisinko seuraavalla kerralla tehdä jotakin suomalaista ruokaa (ja minähän en edes tiedä, mikä olisi suomalaista). Vaikka sanoisin viisitoista kertaa, että syön mieluiten ulkona (mikä on itse asiassa täällä monesti halvempaakin) enkä koskaan laita kotona ruokaa, se ei mene perille.
Poikien talossa on tietysti ihan toinen meininki. Pöytä on hirveässä sotkussa, ja japanilainen insinööriopiskelija nyrsii avuttomasti leipäveitsellä tomaattia. Kun tytöt tulevat paikalle, he alkavat heti emännöidä. Annapa se veitsi tänne, niin minä leikkaan. Toinen tyttö hakee keittiöstä kuppeja ja kaataa kaikille teen valmiiksi. Pojat olivat suunnitelleet, että jokainen tekisi itse oman voileipänsä, mutta suunnitelma unohtuu kun tytöt kasaavat kaikkien leivät sukkelasti kokoon.
Minä en tietenkään tee mitään, eihän se minun kotini ole (kuten ei niiden tyttöjenkään). Mietin, pitävätkö tytöt minua huonotapaisena vai ainoastaan länsimaalaisena (pojat tuskin kiinnittävät koko asiaan huomiota). Ja tunnen hirveää raivoa. Niitä naisia kohtaan, jotka (automaattisesti, kenenkään käskemättä, luultavasti koko asiaa sen tarkemmin ajattelematta tai siihen huomiota kiinnittämättä) passaavat ja palvelevat.
Mietin, onko se väärin. Pohjimmiltaanhan naiset ovat vain vallitsevan järjestyksen uhreja. Eikö minun pitäisi ennemmin inhota miehiä näiden kaikessa avuttomuudessa? Mutta tuntuu aika epärealistiselta olettaa, että pojat alkaisivat tehdä yhtään mitään niin kauan kun joku muu tekee kaiken. On vaikea kuvitella, että naisten asema muuttuu, elleivät nämä tee itse mitään sen muuttamiseksi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
8 comments:
Tuo on vähän hankala juttu. Toisaalta, kun ne tytöt vetää oma linjaansa ja pojat yhtälailla omaansa, kai sullekin on suotava oma linja? Jos sun oma linja nyt sattuu olemaan (sama kuin mun eli) aikuinen hoitaa itse ruokaa suuhunsa, niin..
Toisaalta taas suomalainen ruokakin voi olla suht helppo laittaa jos saa tarvikkeet kasaan. Ja nehän saa parhaiten tilaamalla kuivaruokaversiot kavereilta Suomesta :-D (tai onhan teillä kai jotain Suomi-kauppoja?) Mummon muusia, kuivattuja sieniä (ei kuivattuina siis pöytään, vaan matkustavat kuivattuina) ja mitä näitä helppoja nyt olis. Tyrnijauhetta josta väkäsee kiisselit tms. Vaikea tarinoida vakuuttavasti, kun en ollenkaan tiedä, mitä siellä paikanpäällä myydään.
Kulttuurirelativismi hiiteen.
Jos olisin Kaisa, niin ottaisin asian puheeksi. Se olisi omalla tavallaan eksoottista, ja yksi niistä pienistä puroista joista sosiaalisen kehityksen joku muodostuu.
Entäpä jos seuraavan kerran kun tuommoita tapahtuu ja kysytään milloin sinä kokkaat selittäisit miten tasa-arvo pohjoismaisittain toteutuu. Jos ei kukaan koskaan kyseenalaista ja tarjoa toisenlaista mallian, niin miten hitossa asiat sitten muka muuttuvat?
joku = joki
Ah, vihdoin blogiasi voi kommentoida ilman että on bloggerilainen.. Tosin ei minulla mitään sen kummempaa asiaa ole, kunhan vaan halusin kertoa, että olen blogiasi seurannut lähes alusta asti. Tarkistan päivitykset joka päivä, luen kirjotuksesi ahmien ja ihailen rohkeuttasi olla noin erilaisen kulttuurin keskellä "yksin" :)
Mielenkiintoinen blogi ja olet myös hyvä kirjoittaja.. Eipä kai muuta :D
Minttuli: Kiitoksia kovasti, lämmittää mieltä!
Adept:
Kyllä mä ajoittain teenkin sellaista. Mutta en usko, että sellainen tilanne, jossa paikalla on suuri määrä ihmisiä on kaikkein otollisin siihen. Ja olen huomannut, että loppujen lopuksi aika harvaa kiinnostaa lainkaan, millaista Suomessa on (vähän sama kuin jos Suomessa asuva ulkomaalainen kommentoisi kaikkeen "Mutta meillä Zimbabwessa...").
Ja niin joo, kaupasta saatavat ruoka-aineet eroavat suomalaisesta tarjonnasta aika lailla. Kyllähän melkein mitä vain varmasti *jostain* löytyy, mutta voi tulla kalliiksi... Ja tyypillisessä japanilaisessa kotitaloudessa ei ole esim. uunia (eikä siis täällä asuntolassakaan).
Kaisa, he ovat vain kiinnostuneita maasi ruokakulttuurista. Japanissahan ruoka on elämän keskipiste. Eikä pelkästään Japanissa.
Tee niille kiisseliä, uppoaa varmasti. Ja jos löydät uunin, tee joulutorttuja - ne ovat olleet eurooppalaisissakin illanistujaisissa kova sana. Karjalanpiirakoista ja munavoista pidetään myös.
Japanissa toisesta huolehtiminen on arvo, meillä Suomessa se nähdään toisen reviirille astumisena tai tossun alla olemisena. Löytyisipä tähänkin keskitie!
Post a Comment